We brengen je op de hoogte.
Rick raakt!
Rond juni bruist het bij RICK extra van de energie en creativiteit. Cursisten presenteren rond deze periode graag wat ze het afgelopen schooljaar hebben geleerd en gedaan. We kijken dan ook terug op een aantal geweldige activiteiten in de regio, georganiseerd door onze docenten en leerlingen. Deze week genieten we met name nog na van een zeer warm, maar ook sfeervol Cultureel Lint.
Welke kunst je ook wilt beoefenen, RICK biedt jou een podium om te stralen en groeien. Vanaf september start ons nieuwe cursusseizoen: 100 cursussen muziek, beeldende kunst, fotografie, theater & musical, dans & beweging, kunstgeschiedenis en literatuur. Ontdek wat bij jou past met een gratis proefles.
Vind je cursus ...
Om al lekker creatief bezig te zijn voordat het nieuwe cursusjaar start, organiseert RICK jaarlijks een summerschool. Op woensdag 23 en donderdag 24 augustus 2023 kunnen kinderen van 4 t/m 13 jaar een of twee dagen vol workshops muziek, dans, beeldend of theater volgen. Allemaal in het thema 'Feest', want RICK bestaat maar liefst 75 jaar.
Meer info ...
Door kunst met het sociaal domein te verbinden, kan RICK in het dagelijks leven écht het verschil maken. Sinds oktober vorig jaar werkt het kunstencentrum samen met De Gewoonste Zaak van Weert, de stichting die mensen met een verstandelijke beperking in hun kracht zet en helpt hun droom te verwezenlijken. Vijf deelnemers komen wekelijks voor hun creatieve dagbesteding naar RICK. Het blijkt een doorslaand succes. Deelneemster Yvonne: “Als ik toneelspeel vergeet ik alle stress.”
Lees meer ...
Per 1 september verzorgt cultuurpartner RICK muzieklessen voor de muziekverenigingen in gemeente Someren. Bijna 100 leden krijgen dan muziekles van professionele vakdocenten van RICK, die gespecialiseerd zijn in HaFa. Op donderdag 29 juni tekenen Frank Rademakers en Fanfare St. Willibrordus Lierop, Muziekvereniging Someren-Heide, Muziekvereniging Juliana Someren-Eind en Muziekvereniging Somerens Lust Someren een samenwerkingsovereenkomst.
Lees meer ...
Maar liefst 55 muziekleerlingen maken zich op voor de komende examens in de week van 3 juli. Op het examen spelen ze verschillende stukken, laten ze techniek zien en toonladders horen en treden ze alleen en/of met anderen samen op. De bandjes van ROCKplein geven een concert. Een commissie van 2-3 docenten beoordelen de prestaties. Dit jaar doen leerlingen examen op diverse muziekinstrumenten, één zelfs op de fagot! Bij RICK kun je een algemeen of HaFa-diploma behalen. We wensen iedereen veel succes!
Cultuurcoördinatoren zijn binnen de school de spil op het gebied van cultuuronderwijs. Zij houden het overzicht op de inhoud van het cultuureducatieve programma, leggen relaties binnen en buiten de school en zorgen voor heldere plannen. Om hen te ondersteunen bij het vormgeven van een stevig cultuurprogramma start er 20 september 2023 een speciale ICC-cursus. Er zijn nog een paar plekken vrij.
Meld je snel aan ...
In tien weken tijd een blaas- of slagwerkinstrument leren bespelen en samen musiceren. Onmogelijk? Welnee. Het kan in het Nieuw Talent Orkest. Het muziekproject van RICK in samenwerking met de plaatselijke muziekverenigingen, dat afgelopen maart startte in Weert, Nederweert en Heeze-Leende, is een doorslaand succes. Tientallen aanstormende muzikanten ervaren hoe fantastisch het is om samen muziek te maken. Ook in Buurthuis Moesel spat het plezier er vanaf.
Lees meer ...
Op 8 juni zijn 12 nieuwe initiatieven in Noord- en Midden-Limburg, om met verbeeldingskracht maatschappelijke vraagstukken op te pakken, gepresenteerd aan gemeenten, bedrijven en organisaties in het sociaal domein. Daarnaast leidde de bijeenkomst van Cultuurinslag en Het Kapitaal, met zo’n 60 deelnemers, tot heel wat nieuwe ideeën om kunst in te zetten bij doelstellingen van niet-culturele instellingen. Samen met gemeenten, Wonen Limburg, COA en een boerenorganisatie werd er intensief met elkaar gebrainstormd over maatschappelijke vragen met betrekking tot asielzoekers, de transitie in de agrarische sector en verduurzaming van sociale wijkprojecten.

Eén idee werd uitgekozen en ontving € 1500, waarmee een concreet projectplan kan worden uitgewerkt. Het winnende idee: een belevingsgerichte podcastwandeling door agrarisch gebied.  Muziek, poëzie en eten worden afgewisseld met persoonlijke verhalen van boeren om het agrarische leven als bezoeker zelf te kunnen ervaren.
Meer info ...
Op 1 en 2 juli  organiseert RICK in samenwerking met het CMD Valkenswaard opnieuw 'het Weekend van de Viool' voor hun leerlingen, met een speciale masterclass door de Belgische violist Dirk Verelst, en een presentatie door alle leerlingen.
DATUM: 1 & 2 juli
TIJD: van 10.00u tot 16.30u
LOCATIE: RICK, Weert
Meer info ...
Laat je betoveren door de muzikale klanken van harmonie Pro Musica tijdens het zomerconcert in Openluchtmuseum Eynderhoof. Het Nieuw Talent Orkest uit Nederweert zal als speciale gast aansluiten met hun eindconcert.
DATUM: 8 juli
TIJD: 19.30u
LOCATIE: Openluchtmuseum Eynderhoof
Meer info ...
 
Met bijna veertig dienstjaren op de teller is hij nauwelijks weg te denken bij het 75 jaar oude RICK. Mede onder leiding van Jan van Dongen (63) groeide de Streekmuziekschool Weert van weleer uit tot het kunstencentrum van vandaag. De professionele cultuurpartner die mensen overal en in elke fase van het leven in beweging brengt. “Ik ben trots op wat we teweegbrengen in het onderwijs en de maatschappij. Kunst maakt de samenleving zóveel mooier.”
Lees meer ...
De eerste eindpresentaties van het Nieuw Talent Orkest waren een groot succes in Weert en Sterksel! Het eindconcert in Nederweert staat nog gepland op 8 juli om 19.30 uur in Openluchtmuseum Eynderhoof. De in totaal 100 muzikanten kunnen na deze concerten door met samen muziek maken tijdens het vervolg van Nieuw Talent Orkest. Sluit aan bij het gezamenlijke Nieuw Talent Orkest, waarbij alle muzikanten binnen één orkest spelen. Zo ontwikkel je jezelf als muzikant. Om je individuele muziekskills te verbeteren, kun je extra muzieklessen volgen in kleine groepjes van 2-4 personen.
Cultuur is voor iedereen. Daarom zet de afdeling Onderwijs sterk in op kansengelijkheid. De basisschool is dé plek waar kinderen met cultuureducatie in aanraking komen. Ongeacht culturele achtergrond of een lichamelijke, geestelijke, financiële of andere beperking willen we kinderen helpen om te genieten van cultuur en hun eigen talent te ontdekken. Met diverse projecten maakt RICK cultuureducatie daarom voor elk kind toegankelijk.
Lees meer ...
Al ruim 20 jaar blaast de 90-jarige Jaap Ruygrok bij het Vrijetijdsorkest op de kornet, een koperen blaasinstrument. Hij geniet van de wekelijkse repetities. “De sfeer binnen het orkest is fantastisch. Samen muziek maken is prachtig. De dirigent heeft aandacht voor elke muzikant in het orkest zodat ieder kan meespelen. Ik vind het heel bijzonder dat ik op mijn 90e nog steeds samen muziek kan maken.”

Wil jij ook in een orkest muziek maken? Het Vrijetijdsorkest van RICK is op zoek naar nieuwe muzikanten.
Meer info ...
Om het 200-jarig bestaan van de Zuid-Willemsvaart te vieren, is er samen met diverse partners een speciaal educatieproject ontwikkeld voor het basis- en voortgezet onderwijs. In totaal leerden ruim 35 groepen leerlingen met het ‘Verhaal van het kanaal’ meer over de geschiedenis van het kanaal, o.a. met een audiotour bij het beeld van de Weerter kunstenaar Job Smeets. Leerlingen van de basisschool maakten polaroidfoto’s, geïnspireerd op de vier draagfiguren en cabine van het koperen beeld. Leerlingen van het voortgezet onderwijs schreven een ‘spoken word’ tekst. Je kunt t/m 16 juli genieten van zowel de foto’s als de ‘spoken word’ tijdens de buitenexpositie bij de Werthaboulevard.
Ter ondersteuning van ons vaste personeel zoekt RICK vrijwilligers vanaf 16 jaar voor met name de avonduren en de zaterdagochtend. Ken jij of ben jij iemand die het leuk vindt om met klanten om te gaan? Neem voor meer info contact op met Marc Sijmkens.
Tijdens de Cultuurweek kon je proeven van het rijke en gevarieerde cultuuraanbod in gemeente Nederweert. Benieuwd naar de activiteiten? Bekijk de video.
Lees meer ...
Chaos: de een gaat er goed op, de ander wordt er niet goed van. Toch merk je na verloop van tijd, dat het hebben van geen overzicht erg verwarrend werkt. Dus...misschien toch eventjes tijd voor wat orde? Kom kijken naar de show Weet Ik Nog Niet van Nieuwe Helden 0495 in de Bosuil. Tickets zijn verkrijgbaar via Eventbrite.
DATUM: 10 juli
TIJD: 19.30u
LOCATIE: De Bosuil, Weert
Meer info ...
Traditiegetrouw sluit RICK’s Clarinet Choir het culturele schooljaar af in het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof; dit jaar tijdens de Vlasdag. Er wordt een afwisselend programma gespeeld dat geschikt is voor alle leeftijden.
DATUM: 16 juli 2023 | 13.30 en 15.30 uur
LOCATIE: Openluchtmuseum Eynderhoof
Meer info ...
 
RAAK! is een gratis kunst- en cultuurprogramma voor thuiswonende mensen met dementie én een naaste of mantelzorger. Samen ontspannen en even onbezorgd genieten van muziek, dans, beeldende kunst en het (her)beleven van mooie verhalen. Vanaf september kun je één of meerdere blokken in een bepaalde kunstdiscipline volgen.
Lees meer ...
 
 
fb   insta   yt   mail