We brengen je op de hoogte.
Rick raakt!
Zijn wie je bent of wilt zijn. Achter die gedachte staan wij 100%. Kunst verbindt. Met kunst kun je je eigen ik volledig uiten. Daarom zijn wij heel trots op de regenboogtegel die in november - ook bij RICK - geplaatst is.
  • Op maandag 5 december vieren we Sinterklaas. Vanwege pakjesavond sluit RICK dan om 17.00 uur.
  • Tijdens de Kerstvakantie zijn we dicht van 24 december 2022 t/m 8 januari 2023.
Bij RICK is er van alles te ontdekken. Beleef het zelf met onze Proefles 10-daagse van 17 t/m 26 januari 2023. Tien dagen lang gratis proeflessen volgen bij theater, dans, muziek en beeldende kunst. Speciaal bedoeld voor kids van 4 t/m 12 jaar.
Bekijk het programma ...
RAAK! is een kunst- en cultuurprogramma voor thuiswonende mensen met een vergeetachtig brein én een dierbare. Samen ontspannen en onbezorgd genieten van muziek, dans, theater en beeldende kunst. Gewoon in het hier en nu. Deze maand sluiten we het succesvolle pilotjaar af, waarin 5 koppels zich lieten verwonderen.
Bekijk de impact van kunst ...
Ben jij op zoek naar een leuk cadeau voor de feestdagen? Geef creativiteit cadeau! De c(re)adeaubon van RICK is in te wisselen bij een van de ruim 100 workshops en cursussen. Muziek, dans, beeldend, fotografie, theater of taal; zelfs een mix is mogelijk!
Meer info ...
“Dansen is voor iedereen, wie je ook bent of wat je mogelijkheden zijn.” Deze boodschap wordt duidelijk tijdens de première van de bijzondere en wervelende show van het Special Danceteam (SDT) op 13 november in het Munttheater. De dansers met een beperking geven een unieke performance vol plezier, passie en pure emotie.
De dansers stellen zich voor ...
Al vijfenzeventig jaar raakt RICK mensen met kunst- en cultuureducatie. Wil jij meer weten over onze geschiedenis? En wil je meer weten over onze kunstdisciplines? In een speciaal online magazine vertellen we je meer over muziek bij RICK!

  • Componist Marcoen Verrest begon zijn carrière bij RICK.
  • Twee leden van RICK's Seniorenorkest, Anjes en Theo, vertellen over samenspel.
  • Vakdocent Ank geeft muziekles op BS de Schrank.
  • Met het kunstprogramma RAAK! genieten mensen met dementie én hun mantelzorger van o.a. muziek.
Lees editie 1 ...
Verena Vanlin (foto links) geeft lessen Tekenen en zo! in Nederweert. Ze is 24 jaar en net afgestudeerd als Docent Beeldende Kunst aan de Kunstacademie in Maastricht. “Tijdens mijn studie ben ik actief bezig geweest met de beheersing van het docentschap en het ontdekken van het kunstenaarschap. In mijn vrije tijd houd ik me bezig met fotografie, digitaal tekenen en foto/videobewerking. Buiten deze bezigheden houd ik enorm van fantasievolle verhalen bedenken en creatief bezig zijn. Dit laat ik in mijn lessen ook terugkomen door leerlingen hun eigen creatieve doelen te laten stellen. Hierbij ben ik er om iedere leerling op een coachende manier tot hun eindresultaat te helpen.”

Dorothée van den Bercken (foto rechts) is hobo-docent. Ze is 61 jaar en woont nu in Roermond. Maar haar muzikale carrière begint bij RICK! “Vanaf 9 jaar volgde ik blokfluitles op de muziekschool in Weert. Op mijn 15e ging ik in Venlo verder met hobo-les. Later mocht ik meespelen bij het Venloos Symphonie Orkest. Dat vond ik heel leuk!” Zo leuk, dat ze zich heeft aangemeld voor het conservatorium. Dorothée begon na haar opleiding met lesgeven. “In mijn lessen vind ik het belangrijk dat leerlingen plezier in het hobospelen hebben en dat ze zich op hun gemak voelen. Logischerwijs probeer ik de lessen af te stemmen op de leerling.”
RICK bestaat bijna 75 jaar. Een periode waarin duizenden culturele talenten zijn aangeboord en tot wasdom gekomen. Daar zijn we trots op. Sommige cursisten stegen tot grote hoogte. Zoals danseres Marijn Jansen (24). Net klaar met haar hbo-dansopleiding in Arnhem maakt de geboren Weertse zich op voor haar eerste theatertour door Nederland. “Mijn carrière gaat beginnen. Dit is een droomstart.”
Lees haar verhaal ...
Help jij ons om onze communicatie verder te professionaliseren? Bij RICK maak je kennis met veel aspecten van de communicatiepraktijk. Je krijgt veel vrijheid om jouw communicatietalent verder te ontwikkelen en uit te blinken.
Op vrijdag 16 juni 2023 speelt philharmonie zuidnederland de voorstelling Expeditie Orkest Live in het Munttheater in Weert. Deze voorstelling is speciaal bedoeld voor leerlingen van de groepen 5-6 van het basisonderwijs. Naast dit concert kunnen de klassen extra workshops muziek en dans volgen, dankzij financiering vanuit de CmK-regeling.
Boek kaartjes ...
De cultuurmeesters van RICK geven kunsteducatie de prominente plek die het op school verdient. We namen een kijkje op obs Molenakker in Weert, waar dans, muziek en theater voor alle leerlingen is ingebed in het lesprogramma. “Niets is mooier dan een kind dat boven zichzelf uitstijgt”, vertelt cultuurmeester Sophie Everaerts van RICK.
Lees meer over de cultuurmeester dans ...
Wil jij graag meedenken over onze service, dienstverlening en communicatie? Als RICK vinden we de klanttevredenheid erg belangrijk. Daarom starten we een klantenpanel waarbij je input kunt leveren rondom actuele thema's. Meer informatie of aanmelden kan via redactie@rickraakt.nl.
De komende tijd gaan 12 kunstenaars aan de slag met een maatschappelijk vraagstuk. Hierbij werken ze samen met een professionele instelling zoals Wonen Limburg en Weerter Minima. Een unieke samenwerking die hopelijke gecontinueerd wordt. Het doel van het coaching traject KiT (Kunstenaars in Transitie) is het oprichten van een community of practice waar kunstenaars, burgerinitiatieven en professionele instellingen elkaar weten te vinden in de praktijk.

Vanuit RICK doen mee: Saskia Keijsers en Jitse Zonneveld. En nauw aan RICK verbonden als ZZP’er: Sophie Everaerts en Roel Sanders. We wensen hen veel succes!
Lees meer over KiT ...
Door samenhang in de leerstof aan te brengen, zien kinderen beter het verband met de wereld om hen heen. RICK sluit aan op deze Jeelo-onderwijsmethode met speciale muzieklessen. Docenten Susanne Willems en Rian van Houts ontwikkelden 5 muziekprojecten volgens de Jeelo-pijlers: samen leven, samen werken en zelfstandig leren. Op OBS Molenakker en BS De Firtel zijn ze gestart met muzieklessen met het thema ‘Maken van je eigen product’. Zo leren de kleuters door middel van muziek alles over molens, het malen van graan en het bakken van brood en duikt groep 5-6 de (muzikale) geschiedenis in met Pick a bale o’coton.
 
 
fb   insta   yt   mail